Angela Nuțu
7 Moduri În Care Îți Micșorezi Inteligența

7 Moduri În Care Îți Micșorezi Inteligența

Să te simţi un expert în toare, să folosești prea mult tehnologia, cât și lipsa atenției oferite alimentației și somnului  sunt câteva aspecte care ar putea să-ţi scadă inteligenţa.

Am adunat pentru tine 7 studii științifice care îți spun principalii factori care îți micșorează zilnic inteligența.

1. Grăsimile saturate reduc flexibilitatea cognitivă

O dietă bogată în grăsimi, bogată în zahăr cauzează daune semnificative la nivelul flexibilităţii cognitive, a descoperit un nou studiu.

Flexibilitatea cognitivă  este abilitatea creierului de a se adapta la situaţiile schimbătoare.

Cercetarea a fost efectuată pe şoareci de laborator, cărora li s-au administrat o dietă normală, una bogată în grăsimi, iar alta bogată în zahăr.

După 4 săptămâni, performanţele mentale şi fizice ale şoarecilor sub dietă bogată în grăsimi şi bogată în zahăr, au început să aibă de suferit.

2. ”Multitasking-ul” tehnologic micşorează activitatea creierul

Folosind laptopul, telefoanul, televizorul şi alte aparate media în acelaşi timp ar putea micşora structuri importante ale creierului, indică un nou studiu.

Pentru prima oară, neurologii au descoperit că oamenii care folosesc mai multe aparate în acelaşi timp au o mai mică densitate de materie gri în regiunea creierului asociată cu controlul cognitiv şi emoţional.

Multitasking poate însemna şi să asculţi muzică în timp ce te joci un joc video sau te uiţi la TV în timp ce dai un telefon sau chiar să citeşti ziarul cu TV-ul pornit.

3. Căutarea pe google te face să te simţi mai deştept decât eşti

Căutatul pe internet îi face pe oameni să se simtă ca şi cum ar ştii mai multe decât ştiu ei de fapt, descoperă un nou studiu.

Şi nu prea pare să conteze prea mult că oamenii nu găsesc într-adevăr informaţia pe care o căutau.

Matthew Fisher, cel care a condus cercetarea, a spus:

“Internetul este aşa un mediu puternic, în care poţi avea orice întrebare, şi ai practic cunoştinţele lumii la degetul mic. Devine mult mai uşor să-ţi confunzi propria cunoaştere cu această sursă externă.

Atunci când oamenii sunt într-adevăr de unii singuri, ar putea fi nebuneşte de inexacţi despre cât de multe ştiu şi cât de dependenţi sunt de internet.”

4. Prea mult zahăr dăunează creierului

Oamenii sănătoşi cu niveluri înalte de zahăr în sânge sunt mai predispuşi să aibă probleme de memorie, conform unui studiu recent publicat în revista Neurology.

Unul dintre autorii studiului, Dr. Agnes Flöel, a spus:

“..chiar şi pentru oamenii cu nivelul de zahăr din sânge în limite normale, să scadă aceste nivel ar putea fi o strategie promiţătoare pentru a preveni problemele de memorie şi cele cognitive, pe măsură ce îmbătrânesc”.

5. Experţii ştiu mai puţine decât cred că ştiu

‘Cei care le ştiu pe toate’ nu ştiu atât de multe pe câte cred, au descoperit noi studii.

Cu cât mai mult cred oamenii că ştiu despre un subiect, cu atât este mai probabil  să susţină lucruri complet inventate ca fiind adevărate, au descoperit psihologii.

Ms Stav Atir, autorul un studio în această direcție, a explicat:

“Cu cât oamenii au crezut mai mult că ştiu despre finanţe în general, cu atât mai probabil a fost să supradeclare cunoaşterea unor termeni financiari fictivi. Acelaşi tipar a reieşit şi din alte domenii, inclusiv biologie, literatură, filozofie şi geografie.

De exemplu, aprecierea oamenilor a cât de mult cunosc despre un anume termen din biologie va depinde, într-un fel, de cât de multe cred ei că ştiu despre biologie în general”.

6. Somnul prost distruge abilităţile de gândire

Deteriorarea pe care o produce somnul prost asupra abilităţilor tale de gândire este colosală.

Un creier somnoros trebuie să muncească mai mult, în timp ce memoria pe termen scurt şi lung se înrăutăţeşte.

Atenţia şi planificarea devin mai proaste şi devine mai greu să îți urmezi obiceiurile şi dificil să creezi noi strategii.

Deprivarea de somn deteriorează chiar şi abilitatea de a citi emoţiile faciale ale celorlalţi oameni.

7. Epuizarea fizică loveşte în performanţa mentală

Atât stresul mental, cât şi cel fizic pot interacţiona pentru a cauza oboseală, a descoperit un nou studiu.

Resursele creierului din cortexul prefronal – o regiune folosită pentru planificare şi control – sunt divizate în timpul activităţii fizice şi mentale.

Studiul este printre primele care arată cum sarcinile fizice şi mentale pot interacţiona pentru a obosi creierul.

Opinii pentru "7 Moduri În Care Îți Micșorezi Inteligența"