Angela Nuțu
Cât de eficient ești pe plan profesional?

Cât de eficient ești pe plan profesional?

Cât de eficient ești pe plan profesional?

Îți prezint mai jos o scala care a fost construită pentru a măsura autoeficacitatea, respectiv convingerea cuiva că propriile acţiuni pot fi  responsabile de succesul unei anumite activităţi. Deşi o serie de cercetători abordează autoeficacitatea ca fiind generală, acest termen este de regulă conceptualizat ca fiind specific.

Cu alte cuvinte, un individ poate avea convingeri mai mult sau mai puţin ferme cu privire la eficienţa sa într-un anumit domeniu și respectiv în sarcini sau situaţii particulare. Adaptarea şi etalonarea scalei pentru populaţia românească a fost realizată pentru domeniul specific al profesiei indivizilor, păstrând totodată itemii propuşi de către autori.

Dacă ești interesat să afli nivelul tău de adaptare la situațiile nu tocmai ușoare, situații de stres și criză, ai nevoie de un pix și o foaie de hârtie și hai la treabă!

Mai jos sunt enumerate o serie de afirmaţii referitoare la activitatea ta profesională. Citește cu atenţie afirmaţiile de mai jos şi evaluează-le măsura în care ești de acord cu fiecare dintre ele. Fă în permanență referire la activitatea ta profesională. 

 

Analizează fiecare afirmaţie pe următoarea scală:

1. Complet neadevărat în ceea ce mă priveşte.

2. În cea mai mare parte neadevărat în ceea ce mă priveşte.

3. În cea mai mare parte adevărat în ceea ce mă priveşte.

4. Perfect adevărat în ceea ce mă priveşte.

Mai jos sunt enumerate câteva afirmații referitoare la atitudinile pe care este posibil să le adopți când te confrunți cu situații dificile. Citește cu atenție fiecare afirmație și evaluează măsura în care ești de acord cu aceasta și bifează în dreptul lor cifra care crezi că indică cel mai bine modul tău de a acționa. 

1.  Întotdeauna reuşesc să rezolv problemele dificile dacă mă străduiesc suficient de mult.

2. Chiar dacă cineva mi se opune, reuşesc să identific modalităţile şi mijloacele necesare pentru a obţine ceea ce vreau. 

3. Este uşor pentru mine să fiu consecvent/ă cu obiectivele mele şi să-mi ating scopurile.

4. Am încredere că aş putea face faţă cu succes evenimentelor neprevăzute.

5. Datorită resurselor mele ştiu cum să fac faţă situaţiilor neaşteptate.

6. Pot rezolva majoritatea problemelor dacă investesc efortul necesar.

7. Pot să rămân calm/ă când mă confrunt cu dificultăţi pentru că mă pot baza pe abilităţile mele de apărare. 

8. Când mă confrunt cu o problemă pot de regulă să identific mai multe soluţii. 

9. De regulă când am o problemă pot să mă gândesc la o soluţie.

10. De obicei pot să mă descurc în orice situație și cu orice fel de probleme cu care mă confrunt. 

Se vor aduna valorile în funcţie de numerele corespunzătoare răspunsurilor oferite:

10-29 puncte: autoeficacitate de sine scăzută

30-33 puncte: autoeficacitate de sine medie

34-40 puncte: autoeficacitate de sine ridicată

 

1. Autoeficacitatea reprezintă convingerilor oamenilor despre propriile abilități necesare penAuto-eficacitatea afectează modul în care oamenii gândesc, alegerile pe care le fac, țelurile pe care și le propun, efortul depus, modul în care anticipează rezultatele și nivelul de rezistență în fața adversității, calitatea vieții emoționale și nivelul de stres și de depresie pe care le experimenteaztru atingerea obiectivelor și îndeplinirea sarcinilor propuse.

Autoeficacitatea afectează modul în care oamenii gândesc, alegerile pe care le fac, țelurile pe care și le propun, efortul depus, modul în care anticipează rezultatele și nivelul de rezistență în fațadificultăților, calitatea vieții emoționale și nivelul de stres și de depresie pe care le experimentează.

2. Persoanele cu o autoeficacitate crescută își stabilesc obiective înalte și prezintă o rezistență crescută în fața dificultăților întâmpinate. În cazul unui eșec își revin mai ușor și atribuie eșecul mai degrabă lipsei de cunoștințe sau aptitudini, decât unor eventuale deficite în capacitățile personale.

3. În schimb, în cazul persoanelor cu autoeficacitate scăzută, accentul cade pe deficiențele personale, obstacolele întâlnite fiind mai greu de depășit și rata de eșec mai mare. Apare tendința de a depune mai puțin efort, de a-și asuma obiective mai mici și astfel se crează astfel o istorie personală săracă în experiențe de succes. Persoanele cu autoeficacitate scăzută își revin mai greu în cazul unui eșec și prezintă un nivel ridicat de stres și rate ridicate de depresie.

*Scală realizată de Ralf Schwarzer şi Matthias Jerusalem

Opinii pentru "Cât de eficient ești pe plan profesional?"