Angela Nuțu
Ce este spiritualitatea?

Ce este spiritualitatea?

„Nu trebuie să știți exact ce se întâmplă sau exact unde se întâmplă totul. Ceea ce aveți nevoie este să recunoașteți posibilitățile și provocările oferite de momentul prezent și să le îmbrățișați cu curaj, credință și speranță „. – Thomas Merton

 

Spiritualitatea este un concept larg și complex, ce poate fi privit din mai multe perspective. În general, aceasta include un sentiment de legătură cu ceva mai mare decât noi înșine și implică de obicei o căutare a sensului în viață. Ca atare, este o experiență umană universală – ceva care ne atinge pe toți la un moment dat. Oamenii o mai pot descrie ca o experiență spirituală ca fiind sacră sau transcendentă sau pur și simplu un simț profund al vieții și al interconectării.

Unii ar putea spune că viața lor spirituală este strâns legată de o asociere cu o biserică, un templu, o moschee sau o sinagogă. Alții se pot ruga sau își pot găsi confortul într-o relație personală cu Dumnezeu sau cu o putere mai mare. Iar alții își caută sensul prin legăturile lor cu natura sau cu arta. La fel ca și scopulu sau chemarea ta, definiția personală a spiritualității se poate schimba de-a lungul vieții, adaptându-vă la propriile experiențe și relații.

Întrebări spirituale
Explorand și căutând scopul vieții, pentru mulți spiritualitatea este legată de întrebări profunde despre viață și identitate, cum ar fi:

Sunt o persoană bună?
Care este sensul suferinței mele?
Care este legătura mea cu lumea din jurul meu?
Lucrurile se întâmplă pentru un motiv?
Cum pot să-mi trăiesc viața în cel mai bun mod posibil?

 

Definirea de spiritualitate a experților

Christina Puchalski, directorul Institutului George Washington pentru Spiritualitate și Sănătate, susține că „spiritualitatea este aspectul omenirii care se referă la modul în care indivizii caută și exprimă semnificația, scopul și modul în care aceștia își simt legătura cu momentul prezent, cu sinele, cu alții, cu natură și cu semnificația lor sau sacrul.”

Potrivit lui Mario Beauregard și Denyse O’Leary, cercetători și autori ai Brainului spiritual, „spiritualitatea înseamnă orice experiență care este gândită să te aducă în contact  cu divinul (cu alte cuvinte, nu doar orice experiență care să aibă sens)”.

Asistentele Ruth Beckmann Murray și Judith Proctor Zenter scriu că „dimensiunea spirituală încearcă să fie în armonie cu Universul și se străduiește să răspundă la întrebările despre infinit. Dimensiunea spirituală se atinge atunci când persoana se confruntă cu stres emoțional, boală fizică sau moarte”.

 

Relația dintre religie și spiritualitate
În timp ce spiritualitatea poate include elemente ale religiei, este în general un concept mai larg. Religia și spiritualitatea nu sunt același lucru, dar nici nu sunt complet distincte unul de celălalt. Cea mai bună modalitate de a înțelege acest lucru este de a ne gândi la două cercuri care se suprapun, ca acestea:

În spiritualitate, întrebările sunt: ​​

Unde îmi pot găsi sensul personal, conexiunea cu Divinitatea și valoarea?

În religie, întrebările sunt: ​​

Ce este adevărat și corect?

În cazul în care cercurile se suprapun este experiența individuală, care influențează modul în care gândiți, simțiți și vă comportați.

 

Spiritualitate versus sănătate emoțională

Veți observa pe măsură ce citiți că multe practici recomandate pentru cultivarea spiritualității sunt similare cu cele recomandate pentru îmbunătățirea bunăstării emoționale. Acest lucru se datorează faptului că există o legătură între influența duhovnicească și cea spirituală și se suprapun, la fel ca toate aspectele legate de bunăstare.

Spiritualitatea caută să găsească legături semnificative cu ceva mai mare decât noi, legătură  ce poate duce la emoții pozitive, cum ar fi pacea, admirația, mulțumirea, recunoștința și acceptarea.
Sănătatea emoțională se referă la cultivarea unei stări pozitive a minții, care vă poate lărgi perspectiva de a recunoaște și de a încorpora o legătură cu ceva mai măreț decât tine.

Astfel, emoțiile și spiritualitatea sunt distincte, dar legate, profund integrate unul cu altul.

 

hipnoza-spirituala

Dacă vrei să înveți mai multe despre legătura Spirit – Minte – Corp, despre cum poți evolua la nivel spiritual, te aștept cu drag la primul Workshop de Hipnoză Spirituală pe care Asociația Română de Hipnoză îl organizează în weekend-ul 17-18 Noiembrie.

Programul detaliat al cursului îl găsești pe www.hipnozaspirituala.ro

Opinii pentru "Ce este spiritualitatea?"