Angela Nuțu
Cea Mai Eficientă Metodă de Renunțare la Fumat

Cea Mai Eficienta Metoda de Renuntare la Fumat

Cea Mai Eficientă Metodă de Renunțare la Fumat

Un studiu efectuat anul acesta la nivel național indică cifre îngrijorătoare: o treime din populația României fumează, cei mai mulți dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, au studii superioare, venituri mari și locuiesc în mediul urban. Mai mult de atât, sunt mai mulți fumători în casele în care locuiesc și copii decât în cele fără. Același studiu arată că numărul tigărilor fumate crește o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de țigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 și 45 de ani.

Ceea ce majoritatea fumătorilor știu, dar ignoră este că țigările nu sunt doar tutun și hârtie. În timpul procesului de fabricație, se adaugă un întreg cocktail de substanțe chimice. Cu fiecare țigară, o persoană va inhala substanțe nocive, inclusiv:

Nicotină – Acesta este substanța care stimulează creierul și provoacă dependența. Dacă o persoană fumează în mod regulat, abstinența poate prezenta efecte neplăcute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescută, iritabilitate și dureri de cap.

Gudron – Gudronul este reziduul care este depozitat în plămâni. De aici, acesta intră în sânge și se duce în alte părți ale corpului. Gudronul conține peste 4000 de substanțe chimice, peste 50 de cancerigeni care cauzează cancer și alte otrăvuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor.

Monoxid de carbon – Acest gaz afectează cât de mult oxigen poate transporta sângele în corp. Ca urmare, fumatul împiedică organismul să obțină oxigenul necesar pentru a funcționa fără probleme. Fumatul poate conduce la dificultăți de respirație, nivel scăzut de energie și circulație slabă.

Fumatul crește riscul de a dezvolta o gamă largă de afecțiuni și boli de sănătate. Dar obiceiul nu numai că dăunează sănătății fumătorului, ci poate avea și un impact negativ asupra oamenilor din jurul lor. Copiii și bebelușii care trăiesc cu oameni care fumează sunt vulnerabili la multe probleme de sănătate. Acestea includ boala pulmonară obstructivă cronică și un risc crescut de deces.

Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni legate de fumat includ:

 • Infertilitatea – Fumatul afectează fertilitatea bărbaților și femeilor, ceea ce poate face dificilă conceperea unui copil
 • Boala gingiilor – În afară de colorarea dinților, fumatul poate provoca pierderea prematură a dinților din cauza bolii gingiilor.
 • Cancerul pulmonar – Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat.
 • Alte tipuri de cancer – Aceasta include gura, gâtul, nasul, sângele, cancerul de col uterin și pancreatic.

Adulții care suferă de fumat pasiv pentru o perioadă lungă de timp sunt expuși, de asemenea, la un risc crescut de boli de inimă și cancer pulmonar.

Dacă ești unul dintre cei 33% dintre români care fumează, probabil că știi deja că din douăzeci de țigări pe zi te bucuri de fapt doar de trei sau patru dintre ele. Poate fi prima tigară de dimineață, pot fi țigările din pauzele din timpul serviciului sau poate fi ultima țigară care încheie ziua. Restul țigărilor sunt fumate doar din obicei sau răspuns condiționat la stimuli. În 80% din situațiile zilnice, îți aprinzi țigara fără să te gândești cu adevărat la asta, pentru că obiceiul a devenit un răspuns automat la anumite declanșatoare de ordin psihologic.

Renunțarea la fumat este o mare provocare și o persoană care alege să se confrunte cu ea va avea deseori nevoie de mai mult decât de voință.

Există nenumărate modalități de a renunța la fumat. Plasturi, țigări electronice, voință, gumă de mestecat, tablete, pastile, inhalatoare și chiar medicamente prescrise. În plus, există o mulțime de sfaturi pe care le găsești la un singur click distanță pe internet.

Toate acestea însă pierd o componentă vitală – mintea subconștientă.  Fumatul, ca orice altă dependență este răspunsul nostru inconștient la o tensiune, la un stres interior. Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată fixația orală rămâne în continuare activă și doar își va muta manifestarea de la fumat, către altceva, băut, mâncat, etc.

Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vârful în jos. Vârful este nevoie emoțională în timp ce baza o reprezintă viciul.
Poți deasemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele.
Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înabuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct.

Dintre toate practicile existente, cea mai eficientă și mai productivă, de departe, este hipnoza. Hipnoza este cheia care deschide larg poarta astfel încât tu poți accesa liber Puterea Minții și apoi utiliza așa cum dorești, găsind și eliberând cauza emoțională, psihologică.

Metoda funcționează prin schimbarea comportamentelor negative și modelelor de gândire asociate cu fumatul. Gândurile și comportamentele pe care le deține fumătorul sunt adesea cele care îi împiedică să renunțe cu succes. Atunci când o persoană decide să renunțe la fumat, aspectul cheie este să renunțe la rutină și să-și schimbe perspectiva asupra țigărilor.

Hipnoza funcționează prin inducerea într-o stare profundă și relaxată, timp în care mintea este deschisă la sugestiile care te pot ajuta să devii nefumător.

O meta analiză utilizată pentru a cumula rezultatele din 633 studii privind renunțarea la fumat cu ajutorul hipnoterapiei a implicat 71 806 de fumători care au raportat dacă au reușit sau nu să se lase de fumat folosind această metodă. Rezultatele arată că hipnoza este de două ori mai eficientă decât metodele care implică voința (disciplină, cărți pentru renunțat la fumat etc.)

Pentru cei care preferă să lucreze autonom cu propria minte pentru schimbarea obiceiurilor nocive, autohipnoza este o tehnică perfectă de lucru cu subconștientul.   Autohipnoza este o modalitate care ne permite să plantăm sugestii în mintea noastră şi este foarte important cum facem asta.

Unele din modalităţile de renunţare la fumat prin autohipnoză includ:

 • Diminuarea dorinţei de a fuma prin intermediul aversiunii (senzaţie de repulsie la gândul de a fuma)
 • Sporirea conştientizării efectelor negative ale fumatului (să poţi să spui ‘nu’ mai uşor)
 • Eliminarea dorinței de a fuma prin eliminarea cauzei acesteia

În momentul în care vrei să lucrezi cu autohipnoza este important:

 1. Să ştii cum să intri intr-o stare de transă
 2. Să ştii cum să îţi creezi sugestiile
 3. Să fii deschis la aceste sugestii în sensul de a le da voie să intre în sistemul tău
 4. Să pui în practică acele sugestii

 

 

 

 

 

 

 

 

Opinii pentru "Cea Mai Eficientă Metodă de Renunțare la Fumat"