Angela Nuțu
Cel mai bun ghid despre cum să-ţi îmbunătăţeşti Concentrarea

cel mai bun ghid despre cum sa-ti imbunatatesti concentrarea

Cel mai bun ghid despre cum să-ţi îmbunătăţeşti Concentrarea

 

Mulți dintre noi sunt blocați. Cel puțin ne simțim blocați. Ne simțim prinși în capcană fără putere făcând lucruri care ne interesează poate mai puțin, dar ne sunt oarecum mai facile. Atunci când obiectivele noastre adevărate nu sunt atinse, se instalează frustrarea și confuzia. „Cum ies din acest ciclu? De ce nu pot găsi timp pentru a face lucrurile care sunt importante pentru mine?

Abilitatea de a concentra mintea este una dintre cele mai importante abilități pe care ar trebui să le ai. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au capacitatea de a se concentra. În mod obișnuit, atenția lor se rătăcește, fără a fi capabilă să o fixeze pe un subiect pentru o perioadă rezonabilă de timp.

Concentrarea este capacitatea de a focaliza atenția asupra unui singur gând sau subiect, excluzând orice altceva din domeniul conștientizării.

O minte pregătită este capabilă să se concentreze, fără a fi distrasă de gânduri, zgomote sau altceva din exterior. Această abilitate te ajută:

Să-ți controlezi gândurile

Să câștigi pace interioară.

Îmbunătățești memoria

Îmbunătățești capacitatea de a învăța.

Fozalizezi energiia

Lucrezi mai eficient

Condolidezi  intuiția.

 

În acest articol am ales pentru tine cele mai bune idei şi studii despre cum să fii şi să rămâi concentrat.

I Ce este concentrarea şi cum funcţionează

Să luăm lucrurile pe rând. Ce este cu adevărat concentrarea? Experţii definesc concentrarea ca acţiunea de focusare a interesului sau activităţii tale asupra a ceva: obiect sau activitate. Aceasta este o definiţie relativ plictisitoare, dar există o perspectivă importantă care se ascunde în spatele ei.

Ce este concentrarea?

Pentru a te concentra pe un singur lucru, trebuie, în mod implicit, să ignori multe alte lucruri.

Concentrarea poate avea loc doar când am fost de acord cu o opţiune şi le-am negat pe toate celelalte. Cu alte cuvinte, eliminarea este o condiţie obligatorie pentru concentrare. După cum spune Tim Ferriss, ‘Ceea ce nu faci determină ceea ce poţi face.’

Bineînţeles, concentrarea nu are nevoie de un nu permanent, ci de unul prezent. Ai întotdeauna opţiunea de a face altceva mai târziu, dar în momentul prezent concentrarea îţi cere să faci un singur lucru o dată. Atenţia este cheia productivităţii pentru că a spune nu la toate celelalte opţiuni îţi deschide abilitatea de a reuşi ultimul lucru rămas.

Acum pentru întrebarea importantă: Ce putem face pentru a ne concentra pe lucrurile care contează şi să ignorăm lucrurile care nu contează?

De ce nu mă pot concentra?

Majoritatea oamenilor nu au probleme în a se concentra. Au probleme de decizie.

Ce vreau să spun este că majoritatea oamenilor sănătoşi au un creier care este capabil de a se concentra dacă elimină distragerile. Ai avut vreodată ceva musai de terminat? Ce s-a întâmplat? L-ai terminat pentru că termenul limită a luat decizia în locul tău. Poate că ai procrastinat înainte de asta, dar odată ce lucrurile au devenit urgente şi ai fost forţat să iei o decizie, ai acţionat.

În loc să depui munca dificilă de a alege un lucru pe care să-ţi concentrezi atenţia, de multe ori ne convingem singuri că multitasking-ul este o opţiune mai bună. Acest lucru este ineficient.

Iată de ce…

Mitul Multitasking-ului

Tehnic suntem capabili să facem două lucruri în acelaşi timp. Este posibil, de exemplu, să urmăreşti un clip pe youtube în timp ce pregăteşti cina sau să răspunzi la un email în timp ce vorbeşti la telefon.

Cu toate acestea, ceea ce este imposibil este concentrarea pe două sarcini în acelaşi timp. Fie asculţi video de pe youtube şi oala de paste care dă pe afară este sunetul de fundal, fie ai grijă de oala de paste, iar sunetul de la video este cel de fundal. În timpul fiecărei secunde te concentrezi fie pe una, fie pe cealaltă.

Multitasking-ul îţi forţează creierul să-ţi mute concentrarea încolo şi încoace, foarte rapid, de la o sarcină la alta. Acest lucru n-ar fi prea mare dacă creierul uman ar putea face tranziţia fără probleme de la o sarcină la alta, dar nu poate.

Te-ai aflat vreodată la jumătatea scrierii unui email când cineva te-a întrerupt? Atunci când conversaţia s-a terminat şi te-ai întors la mesaj, ţi-a luat câteva minute până ai revenit la ale tale amintindu-ţi ce scriai şi revii la fir. Ceva asemănător are loc atunci când faci multitasking. Multitasking-ul te forţează să plăteşti un preţ mental de fiecare dacă când întrerupi o sarcină pentru a trece la alta. În termeni psihologici, acest preţ mental se numeşte costul de comutare.

Costul de comutare este întreruperea în performanţa pe care o experiementăm atunci când ne comutăm atenţia de la un subiect la altul. Un studiu, publicat în International Journal of Information Management în 2003, a descoperit că în general o persoana verifică emailul o dată la 5 minute şi că, în medie, durează 64 de secunde până la revenirea la sarcina anterioară verificării emailul-ului.

Cu alte cuvinte, doar din cauza emailului, pierdem de fiecare dată câte 6 minute.

II Cum să-ţi concentrezi şi să-ţi intensifici durata atenţiei

Concentrează-te pe proces, nu pe eveniment

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a menţine o atenţie pe termen lung este să te concentrezi pe procese, nu evenimente.

Iată câteva exemple des întâlnite:

Mulţi oameni văd sănătatea ca pe un eveniment: “Dacă voi pierde 5 kilograme, voi fi în formă.”

Mulţi oameni văd antreprenoriatul ca pe un eveniment: “Dacă afacerea ar apărea în presă, atunci ne-ar crește vânzările.”

Mulţi oameni văd arta ca pe un eveniment: “Dacă mi-aş prezenta lucrările într-o galerie mai mare, atunci aş avea şi credibilitatea de care am nevoie.”

Acestea sunt doar câteva din multele modalităţi prin care clasificăm succesul ca pe un singur eveniment. Dar dacă te uiţi la oamenii care rămân concentraţi pe obiectivele lor, începi să-ţi dai seama că nu sunt evenimentele sau rezultatele care le fac diferite. Este angajamentul faţă de proces. Ei se îndrăgostesc de practica de zi cu zi, nu de evenimentul individual.

Ceea ce e amuzant este că această atenţie asupra procesului este ceea ce-ţi va permite să te bucuri de rezultate.

Dacă vrei ca lumea să-ţi cunoască afacerea, atunci ar fi minunat să apară în cel mai cunoscut ziar. Dar singura modalitate de a obţine acest rezultat este să te îndrăgosteşti de procesul de marketing.

Dacă vrei să fii în cea mai bună formă, atunci este posibil să fie necesar să slăbeşti cele 5 kilograme. Dar singura modalitate de a obţine acest rezultat este să te îndrăgosteşti de procesul de a mânca sănătos şi de a face exerciţii fizice constant.

Dacă vrei să devii semnificativ mai bun la orice, atunci trebuie să te îndrăgosteşti de procesul de a face asta. Trebuie să te îndrăgosteşti de construirea identităţii unei persoane care face treaba, mai degrabă decât să visezi la rezultatele pe care le vrei.

Atenţia pe rezultate şi obiective este tendinţa noastră naturală, dar concentrarea pe procese duce la mai multe rezultate pe termen lung.

III Trucuri despre concentrarea şi atenţia minţii

Chiar şi după ce ai învăţat să iubeşti procesul şi să ştii cum să rămâi concentrat pe obiective, implementarea zilnică a acestora poate fi încă problematică. Să vorbim despre modalităţi în plus pentru îmbunătăţirea concentrării şi a te asigura că oferi fiecărei sarcini, atenţia ta concentrată.

Cum să-ţi îmbunătăţeşti concentrarea

Iată câteva modalităţi în plus de a-ţi îmbunătăţi concentrarea şi a te apuca de ceea ce contează.

Alege o sarcină – ancoră. Una din îmbunătăţirile majore pe care le poți face este să-ți acorzi o singură (şi doar una singură) proritate pentru fiecare zi de muncă. Puterea de a alege o singură prioritate care să-ţi ghideze natural comportamentul, forţându-te să-ţi organizezi viaţa în jurul acelei responsabilităţi.

Gestionează-ţi energia, nu timpul. Dacă o sarcină necesită întreaga ta atenţie, atunci programeaz-o în momentul zilei când ai energia necesară pentru a te concentra.

Nu verifica emailul dimineața. Concentrarea constă în eliminarea distragerilor. Emailul poate fi cea mai mare distragere dintre toate. Poţi aştepta până la ora 10? Dar 9? Dar 8:30? Timpul exact nu contează. Scopul este să creezi timp în dimineaţă când te poţi concentra pe ceea ce este cel mai important pentru tine, fără să permiţi restul lumii să-ţi dicteze starea mentală.

 

 

 

Opinii pentru "Cel mai bun ghid despre cum să-ţi îmbunătăţeşti Concentrarea"