Angela Nuțu
Cum Să Fii Cu 1% Mai Bun În Fiecare Zi (Abordarea Kaizen)

Cum Sa Fii Cu 1% Mai Bun in Fiecare Zi (Abordarea Kaizen)

Cum Să Fii Cu 1% Mai Bun În Fiecare Zi (Abordarea Kaizen)

Adăugarea de probleme unei situaţii dificile este cea mai mare descoperire făcută vreodată în domeniul matematicii” Albert Einstein

Mulţi oameni caută practici secrete, scheme şi trucuri care fac TOTUL mai bun începând de … acum. Din păcate viaţa nu funcţionează aşa. Nu există succes peste noapte. Gândeşte-te la toţi oamenii incredibili pe care îi admiri cu adevărat. Câți dintre ei au reuşit datorită unei mişcări uriaşe? Și câți dintre ei au reușit printr-o serie de acţiuni mici şi constante pe parcursul timpului?

 

Încetează să ţinteşti către o schimbare personală radicală

 

Ai răbdare cu tine. Auto dezvoltarea este blândă; este tărâm sfânt. Nu există investiţie mai măreaţă.” – Stephen Covey

Ce înțelegem de aici? Să îmbrăţişăm procesul şi să ne bucurăm de el.

Nu poţi evita experiențele necesare pentru a deveni mai bun. Fiecare persoană de succes pe care o ştii azi a trecut prin procesul plictisitor, testat de timp, lumesc, care într-un final aduce succesul. Aşadar opreşte-te din a căuta “trucuri rapide” care aduc rezultate rapide.

În loc să citeşti fiecare articol despre auto dezvoltare pentru un sfat preţios care te va face eficient într-un mod nelumesc, concentrează-te pe a face treaba ce trebuie făcută. Te poţi inspira pentru a acţiona. Procesul greu şi lung este singura modalitate de reuşită. Nu poţi obţine enorm de mult succes în viaţă cu o rezolvare rapidă. Nimeni nu reuşeşte acest lucru atât de uşor.

 

Obiectivele tale mari şi îndrăzneţe nu te inspiră

 

Oricine vrea să atingă un obiectiv îndepărtat trebuie să facă paşi mici.” – Helmut Schmidt

Încercarea ta de a fi mai bun poate să sfârşească într-un eşec pentru obiectivele tale de schimbare a vieţii care te copleşesc uneori înspre a nu acţiona, mai degrabă înspre a te inspira să acţionezi. Obiectivele irealiste fac orice proces incredibil de dificil. Te vei “stresa” asupra lucrurilor care te pot ajuta să acţionezi.

Performanţa şi abilitatea ta de a rezolva lucruri este intrinsec legată de performanţa creierului. Un obiectiv mare şi îndrăzneţ arată înfricoşător pentru creierul tău. Iar când creierul tău întâlneşte înfricoşătorul, trece în modul “îngheţ”. Nu vrei asta. Dacă te întinzi mai mult decât poţi, în mod constant, vei pierde energia necesară pentru a acţiona corespunzător, astfel încât să devii mai bun.

Stabilindu-ţi un obiectiv, indiferent cât de simplu, este întotdeauna partea uşoară. Toată lumea are obiective. Adevărata provocare nu este să determini dacă vrei rezultatul, ci dacă eşti dispus să accepţi sacrificiile necesare pentru a-ţi atinge obiectivele.

Dacă vrei să-ţi atingi tot timpul obiectivele, creează un sistem care să funcţioneze. În locul unui obiectiv, proiectează un super sistem sau proces. În acest fel vei câştiga întotdeauna. Chiar şi când ţi-ai îndeplinit obiectivele pe termen scurt, următorul obiectiv nu va fi o luptă. Ceea ce contează este să ai un sistem.

James Clear explică

Punem prea mult stres asupra noastră pentru a slăbi sau a atinge performanța la locul de muncă. În schimb, poţi menţine lucrurile simple şi poți reduce stresul concentrându-te pe procesele zilnice şi ţinându-te de program, mai degrabă decât să te îngrijorezi în legătură cu obiectivele gigantice, menite să schimbe vieţi. Atunci când te concentrezi pe antrenament în loc de performanţă, te poţi bucura de momentul prezent şi poţi deveni mai bun în acelaşi timp.”

 

Auto-dezvoltarea nu este o destinaţie!

 

Nu-ţi vei schimba niciodată  viaţa până nu schimbi un lucru pe care îl faci zilnic” – Mike Murdock

Învăţarea nu ar trebui să înceteze odată cu educaţia formală. Învăţarea continuă, voluntară şi expediţia automotivantă în cunoaştere îţi pot îmbogăţi viaţa şi te pot face o persoană mai bună, în fiecare zi.

Auto dezvoltarea nu este o destinaţie. Nu termini niciodată. Chiar dacă ai parte de un pic de succes şi vrei să-l menţii, trebuie să continui să faci lucrurile pe care le făceai care ţi-au adus succesul în primul rând.

 

Abordarea Kaizen şi cum funcţionează

 

Copacul mare nu se taie dintr-o lovitură” – Benjamin Franklin

Kaizen – în japoneză înseamnă îmbunătăţire continua

A fost dezvoltată de teoreticienii epocii depresive a managementului afacerilor Americane pentru a construi arsenalul  democraţiei care a ajutat SUA să câştige Cel de-al doilea Război Mondial. Japonezii au preluat imediat ideea unei îmbunătăţiri mici şi continue şi i-au oferit un nume: Kaizen – îmbunătăţire continuă.

În timp ce Kaizen a fost creată iniţial pentru a ajuta afacerile să se dezvolte şi să înflorească, se aplică la fel de uşor şi vieţii personale.

Ideea aici este să te concentrezi pe îmbunătăţiri constante în viaţa ta, în fiecare zi, indiferent cât de mic este pasul pe care l-ai făcut spre un TU mai bun, faţă de unde  te aflai cu o zi înainte.

Conform lui Brett şi Kate McKay, din The Art of Manliness:

În loc să încerci să faci schimbări radicale într-un timp scurt, fă doar mici îmbunătăţiri în fiecare zi, care gradual te vor duce la schimbarea pe care ţi-o doreşti. În fiecare zi, concentrează-te doar pe a fi cu 1% mai bun în orice încerci să îmbunătăţeşti. Doar atât. Doar 1%.”

Poate că nu pare a fi prea mult, dar îmbunătăţirile de 1% încep să se adune unele cu altele. La început, avansul tău va fi atât de mic, încât practic, va părea inexistent. Dar, treptat, întotdeauna atât de încet, vei începe să remarci îmbunătăţirile din viaţa ta. Poate dura luni sau chiar şi ani, dar îmbunătăţirile vor veni dacă doar te concentrezi să creşti jocul cu doar 1% în mod constant.”

Iată de ce Kaizen funcţionează

Atunci când devii mai bun în fiecare zi câte puţin, într-un final au loc lucruri măreţe. Atunci când îmbunătăţeşti condiţionarea câte un pic în fiecare zi, până la urmă vei avea o mare reuşită în condiţionare. Nu mâine, nu a doua zi, ci în timp vei realiza marele câştig. Nu căuta îmbunătăţirea mare, rapidă. Caută micile îmbunătăţiri, câte una pe zi. Acesta este singura modalitate prin care are loc adevărata schimbare- şi când are loc, dăinuie.” – John Wooden

Abordarea Kaizen este un memento că toate îmbunătăţirile trebuie susţinute dacă dorim să securizăm reuşitele consistente. Gândeşte-te la cel mai mic pas pe care îl poţi face în fiecare zi, care te-ar direcţiona treptat înspre obiectivul tău.

Să devii cu 1% mai bun în fiecare zi este o modalitate simplă şi practică de a atinge mari obiective. 1% pare a fi o sumă mică. Da, chiar este. Poate fi făcută şi se aplică la majoritatea lucrurilor pe care vrei să le faci sau să reuşeşti.

Se simte mai puţin intimidant şi mai gestionabil. Poate părea mai puţin entuziasmant decât să urmăreşti un mare câştig, dar rezultatele vor fi mai puternice şi sustenabile.

Opinii pentru "Cum Să Fii Cu 1% Mai Bun În Fiecare Zi (Abordarea Kaizen)"