Angela Nuțu
Învinge Procrastinarea prin 6 Tehnici Inedite

Învinge procrastinarea prin 6 tehnici inedite

Învinge Procrastinarea prin 6 Tehnici Inedite

Procrastinarea ne poate da adevărate bătăi de cap. De ce ne este atât de greu să ne concentrăm și să ne atingem la timp termenele limită? Cum am putea fi mai productivi?

Desigur această idee de amânare continuă a lucrurilor nu este ceva nou – oamenii se luptă cu ea de secole. Printre primii care și-au dat seama că nu e lucru curat cu procrastinarea a fost poetul grec Hesiod. El și-a avertizat cititorii să nu “își lase munca pe ziua de mâine și de poimâine.” Și noi românii avem o zicală extrem de potrivită în acest sens: “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”.

Dar practica procrastinării înseamnă mult mai mult decât să amâni lucrurile – psihologii au ajuns la concluzia că este de fapt un răspuns emoțional. “Așa cum le explic oamenilor, să îi spui unui procrastinator cronic Fă asta odată! este ca și cum i-ai spune unui depresiv clinic Înveselește-te!”, spune Joseph Ferrari, profesor de psihologie la Universitatea DePaul și expert în procrastinare.

Vestea bună este că, fie că ești un procrastinator cronic sau unul ocazional, există câteva tehnici simple care te vor ajuta să renunți la distracții și să revii la ceea ce ai de făcut.
Citește mai jos câteva trucuri prin care poți să pui punct procrastinării.

Fă-ți o listă cu lucruri de făcut

Poate fi copleșitor atunci când simți că ai prea multe lucruri de făcut. O metodă bună este să îți faci o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut și apoi să iei fiecare lucru de pe listă și să îl împarți în pași mai mici și mai rezonabili pe care să îi poți bifa.

Verifică-ți zilnic progresul și adaugă orice sarcină nouă care poate apărea. Odată ce totul este pus pe hârtie și ai un plan de atac (și un termen limită fix) vei observa că nu îți va mai fi așa de ușor să procrastinezi.

Începe cu lucrul cel mai dificil

Deși poate părea puțin ciudat, încearcă să abordezi lucrul cel mai solicitant la început. Lista va părea mai mică în momentul în care îl vei bifa și te vei simți și foarte productiv, așa cum susține și Eva Wisnik, trainer specializat în administrarea eficientă a timpului. În plus, vei putea să îți concentrezi atenția pe alte lucruri pentru care nu ai avut timp (sau energie) înainte.

Trage-te la răspundere

Această tehnică reprezintă de fapt o “presiune pozitivă”, spune coach-ul Cheryl Richardson, autoare a cărții Fă-ți timp pentru viața ta.

Richardson susține că dacă vorbești cu un prieten despre ceea ce ai de făcut ai mai mari șanse să duci acel lucru până la capăt. Unde sunt 2 puterea crește- prietenul tău te va trage și el la răspundere să termini ce ai început…fix motivația de care ai nevoie ca să învingi procrastinarea.

Găsește-ți mediul în care ești cel mai productiv

Fie că este cafeneaua ta preferată, un colț liniștit din propria casă sau orice alt loc care îți este benefic, ai nevoie de un astfel de loc ca să poți lucra cu spor.
Unii oameni se simt bine cu zgomot de fundal în timp ce alții au nevoie de liniște absolută ca să se concentreze, depinde de tine să decizi ce ți se potrivește.

Odată ce ți-ai găsit acest loc, încearcă să nu faci nimic altceva acolo, ci doar să fii productiv. Corpul tău va prelua mesajul că acela este locul unde mergi ca să lucrezi și să îți duci la bun sfârșit sarcinile.

Oferă-ți o recompensă

Puțină încurajare de acest fel are efecte surprinzătoare asupra productivității noastre. Gene Perret, autorul cărții Scrie-ți cartea acum, ne propune să ne recompensăm cu o masă bună sau cu o ieșire la film de câte ori atingem un obiectiv important sau un termen limită. Recompensa nu trebuie să fie excesivă dar gândul la ea trebuie să ne încurajeze să continuăm într-un ritm și mai bun până când ne atingem obiectivul.

Renunță la întreruperi

Dacă atenția îți zboară la fiecare sunet al laptopului sau dispozitivului tău mobil, ei bine, acest lucru nu ți se întâmplă doar ție.
Există soluții, poți folosi de exemplu anumite aplicații ca să blochezi astfel de tentații:

Rescue Time îți monitorizează fiecare mișcare online și îți arată sub forma unor grafice cum ți-ai petrecut timpul online. Să vezi mare pe un grafic timpul petrecut pe Facebook poate fi semnalul de care ai nevoie ca să te trezești.

Leech Block este un supliment al browserului Firefox care poate fi folosit ca să blochezi anumite site-uri constant sau pentru intervale specifice de timp. Te va ajuta să te concentrezi pe ce ai de lucrat, fără posibile tentații.

Acestea ar fi niște metode destul de simple de a învinge procrastinarea, toate fiind bazate pe experiența practică a coach-erilor și psihologilor. În esență cel important lucru este să avem puțină disciplină pentru că fiecare dintre noi are cu siguranță foarte multe obiective de atins. Mult spor!

Opinii pentru "Învinge Procrastinarea prin 6 Tehnici Inedite"