Angela Nuțu
Mituri și Adevăruri despre Depresie

mituri si adevaruri despre depresie

Mituri și Adevăruri despre Depresie

1.Mit: Munca grea învinge depresia

Depresia afectează aproximativ unul din șase oameni la un moment dat în viaţa lor, aşadar remedii bătrâneşti şi jumătăţi de adevăruri în legătură cu această boală des întâlnită sunt din belşug. O astfel de idee: cufundă-te în muncă şi te vei simţi mai bine. Într-un caz uşor, asta ar putea într-adevăr ajuta, dar depresia este un animal diferit. Munca în exces poate fi de fapt un semn de depresie clinică, în special la bărbaţi.

2.Mit: Nu este de fapt o boală

Depresia este o condiţie medicală serioasă – şi, printre principalele cauze de dizabilitate în rândul adulţilor din întreaga lume. Dovezi biologice ale bolii pot fi văzute în scanări ale creierului, care indică niveluri de activitate anormale. Substanţele de bază din componența creierului responsabile cu semnalele sistemului nervos sunt de asemenea dezechilibrate la oamenii cu depresie.

3. Adevăr: Bărbaţii se află pe radar

Un bărbat depresiv, cei dragi lui, şi chiar şi doctorul său, ar putea să nu recunoască depresia. Motivul este că este mai puțin probabil la bărbaţi decât la femei să vorbească despre sentimentele lor – iar unii bărbaţi depresivi nici nu par trişti sau abătuţi. În schimb, bărbaţii pot fi mai iritabili, mai nervoşi și neliniştiţi. Încep să se certe mai mult cu cei din jur. Unii bărbaţi încearcă să facă faţă depresiei printr-un comportament necontrolat,  prin alcool sau droguri.

4.Mit: Depresia este doar auto-compătimire

Cultura noastră admiră puterea de voinţă şi tăria mentală şi etichetează repede pe oricine care se plânge. Dar oamenii cu depresie clinică nu sunt doar leneşi, nu se auto-compătimeasc și nu caută atenție. Nici nu pot face ca depresia să dispară. Depresia este o boală medicală – o problemă de sănătate legată de schimbări în creier. Ca oricare altă boală, pentru vindecare ai nevoie de terapia potrivită.

5. Adevăr: Oricine poate intra în depresie

Fie că eşti poet, profesor sau mecanic auto, timid sau prietenos, oricine, te poți întâlni cu depresia. Boala este de două ori mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi, dar poate pentru că femeile sunt mai predispuse la a căuta ajutor. De multe ori este remarcată prima dată la sfârşitul adolescenţei, în jurul vârstei de 20 de ani, dar episoade pot să apară și în copilărie.

6. Adevăr: Se poate instala pe furiş, încet

Depresia se poate strecura gradual, ceea ce o face mai greu de identificat decât o boală subită. O zi proastă se transformă într-o rutină şi poţi începe să lipseşti de la serviciu, şcoală sau ocazii sociale. Un anumit tip de depresie, dismitia, poate dura ani de zile ca  boală cronică, de nivel scăzut – ca o indispoziţie care încet îţi subminează cariera şi relaţiile.

7.Mit: Ajutor înseamnă medicamente pentru o viaţă întreagă

În ciuda rumorii despre “Naţiunea Prozac”, medicamentaţia este unul din instrumentele folosite pentru a scăpa de depresie. Şi să ceri ajutor nu înseamnă să vei fi presat să iei medicamentele prescrise. De fapt, studiile sugerează că terapia “vorbită” funcţionează la fel de bine ca medicamentele, pentru depresiile uşoare până la moderate.

8.Mit: Oamenii depresivi plâng foarte mult

Nu întotdeauna. Unii oameni nu plâng sau chiar nu se comportă teribil de trist când sunt în depresie. În schimb, sunt “goi” emoţional şi se pot simţi inutili sau lipsiţi de valoare. Chiar şi fără simptome dramatice, depresia netratată previne oamenii de a-şi trăi viaţa la potenţial maxim – şi pricinuieşte pierderi familiei.

9. Adevăr: Istoria familiei nu este destin

Dacă depresia apare în arborele genealogic, eşti mai predispus la a o face şi tu. Dar sunt destule şanse să nu. Oamenii cu antecedente în familie pot fi atenţi la simptomele apărute şi să ia măsuri pozitive prompte – fie că asta înseamnă reducerea stresului, să faci mai multă mişcare, de consiliere sau alt tratament profesionist.

10. Mit: Depresia vine odată cu îmbătrânirea

Mulţi oameni trec prin provocările îmbătrânirii fără să intre în depresie. Dar atunci când are loc, este posibil să fie trecută cu vederea. Oamenii mai în vârstă îşi pot ascunde tristeţea sau să aibă simptome diferite, vagi: mâncarea nu mai are acelaşi gust, durerile şi neplăcerile se intensifică sau se schimbă modelele de somn. Problemele medicale pot declanşa depresie la oamenii mai în vârstă – iar depresia poate încetini recuperarea după un atac de cord sau operaţie.

11.Adevăr: Depresia imită demenţa

La oamenii mai în vârstă, depresia poate fi cauza de bază a problemelor de memorie, a confuziei şi, în unele cazuri, a halucinaţiilor. Îngrijitorii şi doctorii ar putea confunda aceste probleme cu semnale de demenţă, sau un declin în memorie legat de vârstă. Primirea de tratament ridică norul pentru majoritatea oamenilor bătrâni cu depresie. Psihoterapia este în mod particular mai folositoare pentru oamenii care nu pot sau nu vor să ia medicamente.

12. Mit: Să vorbeşti despre asta face lucrurile mai rele

La un moment dat oamenii au fost sfătuiţi să nu se frământe asupra problemelor, vorbind despre ele. Astăzi, există dovezi cum că dicuţiile ghidate cu un profesionist pot face lucrurile mult mai bune. Diferitele tipuri de psihoterapie ajută la tratarea depresiei prin comunicarea modelelor negative de gândire, a sentimentelor subconştiente sau a problemelor relaţionale. Primul pas este să vorbeşti cu un profesionist din domeniul sănătăţii mentale.

13. Adevăr: Gândire pozitivă poate ajuta

Vechiul sfat de “accentuare a pozitivului” a avansat într-o practică ce uşurează depresia. Se numeşte terapia cognitiv comportamentală. Oamenii învaţă noi modalităţi de gândire şi comportament. Auto-discuţiile negative şi comportamentul sunt identificate şi înlocuite cu gânduri mai vesele şi cu o stare mai pozitivă. Folosită singură sau cu medicamentaţie, TGC funcţionează pentru mulţi oameni.

14.Mit: Adolescenţii sunt nefericiţi prin natura lor.

Cu toate că mulţi adolescenţi sunt schimbători, logici şi intrigaţi de “partea întunecată”, tristeţea prelungită sau irascibilitatea nu este normală pentru adolescenţi. Atunci când nefericirea durează mai mult de 2 săptămâni, ar putea fi un semn al depresiei – care se dezvoltă la aproximativ un adolescent din 11. Alte semnale că un adolescent ar putea avea nevoie de ajutor, includ: să fii trist constant sau irascibil chiar cu prietenii, să nu îţi placă deloc activităţile preferate sau o scădere bruscă a notelor

15.Adevăr: Exerciţiul fizic este un medicament bun

Studii foarte bune arată cum că exerciţiul regulat, moderat de intens poate îmbunătăţi simptomele depresiei şi poate funcţiona la fel de bine ca unele medicamente, pentru oamenii cu depresie uşoară până la moderată. Să faci exerciţii cu un grup sau un bun prieten oferă spirijin social, un alt amplificator de stare.

16.Mit: Depresia este greu de tratat

Realitatea este că majoritatea oamenilor care acţionează pentru a scăpa de depresie chiar devin mai bine. Într-un studiu curpinzător făcut de Institul Naţional de Sănătate Mentală, 70% din oameni au scăpat de simptome prin medicamentaţie – cu toate că  nu întotdeauna cu primele medicamente. Studiile arată că cel mai bun tratament este să combini medicamentele cu terapia vorbită.

17. Adevăr: Nu este întotdeauna depresie

Unele evenimente ale vieţii cauzează tristeţe sau dezamăgire, dar nu devin depresie clinică. Jelitul este normal după moarte, divorţ, pierderea unui loc de muncă sau diagnosticarea unei probleme de sănătate serioasă. O idee de nevoie de tratament: tristeţea este constantă în fiecare zi, în majoritatea timpului. Atunci când oamenii scapă de momentele dificile în mod corespunzător, pot fi distraşi de obicei sau înveseliţi pentru scurte perioade de timp.

18. Adevăr: Speranţa pentru zile mai bune este adevărată

În profunzimile depresiei, oamenii ar putea gândi că nu este nicio speranţă pentru o viaţă mai bună. Această deznădejde face parte din boală, nu este o realitate. Cu tratament, gândirea pozitivă înlocuieşte gradual gândurile negative. Somnul şi apetitul se îmbunătăţesc odată ce starea de depresie dispare. Iar oamenii care au văzut un consilier pentru terapie vorbită sunt mai bine echipaţi din punct de vedere al abilităţilor de a face faţă stresurilor vieţii, care te pot doborî.

Opinii pentru "Mituri și Adevăruri despre Depresie"