În încercarea de a evidenția, în măsura în care se poate, cum se desfășoară o ședință de hipnoză spirituală din prisma trăirilor clienților, am ales un studiu al lui Gérard V. Sunnen, psihoterapeut în New York, care ne prezintă nivelurile de experiență spirituală la care poți ajuge practicând hipnoza, tratându-ți diferite condiții psihologice. Studiul este o inițiativă preliminară de clasificare și definire a nivelelor superioare sau a stărilor de conștiință în timpul hipnozei.
Toate religiile lumii conțin noțiuni intrinseci despre stări superioare de cunoaștere și de percepție. Indiferent dacă acestea sunt rezultatul intuiției ca ultimă cale prețioasă a evoluției mentale a umanității, putem menționa faptul că, pentru mulți, căutarea eliberării spirituale reflectă un motiv puternic pentru creștere și dezvoltare personală.
În acest articol vom vorbi despre stările pe care pot fi obținute în contextul explorării lumii interioare prin tehnici de hipnoză. Hipnoza, în această privință, oferă posibilități unice de a împinge limitele cunoașterii departe de intersecțiile corpului și minții permițând conectarea cu Divinitatea, așa cum este înțeleasă și acceptată de fiecare în parte.
Hipnoza deschide poarta între mintea conștientă și subconștient și crează astfel condiții speciale de percepție, prelucrare a datelor și configurații ale experienței interioare. Hipnoza, așa cum se sugerează un studiu realizat de Gérard V. Sunnen, poate deschide porți către dimensiuni ale Sinelui care până acum au fost necunoscute.
În total, au fost 57 de cazuri de hipnoză observate și notate în acest studiu, adunate într-o perioadă de aproximativ 15 ani.
Experiențele au fost clasificate în 4 nivele în funcție de caracteristicile lor esențiale. Nivelul 1 constă în modificări ale configurațiilor corporale subiective, în timp ce Nivelul 2 prezintă schimbări în sensul autonomiei. Nivelul 3 are legătură cu fenomenele experimentale care însoțesc apropierea de contactul direct cu energiile vieți sau energiile externe trupului. Nivelul 4 se referă la fenomene care depășesc sfera acestui studiu.
Toți cei 57 de participanți au raportat Nivel 1 de experiență și un element al experiențelor de nivelul doi, criteriu care le include pe amândouă.
39 de participanți au raportat experiențe de Nivel 2. Toate fiind descrise prin încetinirea profundă a timpului. Deconectarea fluxului de gândire de la identitatea de bază, care este o caracteristică a nivelului 2, a fost descrisă la o intensitate variată de către acești participanți. O scală pentru măsurarea acestor modificări nu a fost (încă) creată.
17 subiecți au experimentat toate schimbările de Nivel 1, 2 și 3, iar numărul de persoane care au experimentat Nivelul 4 nu a putut fi estimat.
Acest studiu este, în esență, o revizuire a înregistrărilor efectuate cu subiecți care au apelat la hipnoză și al căror scop comun a fost dorința de cunoaștere, dezvoltare personală și schimbare, deși la nivel personal motivele au variat destul de mult:
⚜️ Dorința de a stăpâni tensiunea, anxietatea, frica, furia sau reacțiile la stres.
⚜️ Dorința de a te descoperi și de a depăși amintirile dificile sau de a descoperi mecanisme psihologice responsabile pentru obstacolele din viața de zi cu zi; pe scurt, o dorință de claritate.
⚜️ Dorința de a experimenta starea pozitivă a stării de spirit, spre deosebire de simptomele de disforie simțite de obicei.
⚜️ O preocupare în alegerea unei căi potrivite pentru viitor, prin înțelegere și luarea deciziilor benefice.
⚜️ Dorința de a renunța la obiceiurile proaste și dependențe.
⚜️ Dorința de a se pregăti pentru proceduri sau operații medicale sau pentru a face față bolilor.
Sesiunile hipnotice studiate nu au fost conduse în mod deliberat pentru a experimenta trăiri spirituale, ci doar au urmărit să rezolve problema individului.
Experiența procesului de hipnoză este diferită pentru fiecare persoană în parte. „Starea” de transă, în sine, poate implica schimbări fiziologice, schimbări în percepția configurației corporale, fluxul de timp, fluxul de gândire și memorie.
Hipnoza, în capacitatea sa de a decupla conținutul conștiinței de natura conștiinței, poate oferi un mediu propice pentru auto-descoperire.
Ce este o experiență spirituală?
Experiențele descrise mai jos sunt, mai presus de toate, experiențe care țin de simțuri. Sentimentele, din punct de vedere neurologic, implică zone mult mai mari ale sistemului nervos decât gândurile. Acestea rezonează cu toate sistemele, incluzând inima, plămânii, tractul digestiv, musculatura și sistemul imunitar.
O experiență spirituală are capacitatea de a atinge mai multe sisteme interne și organe care transmit sentimentul capacității de transformare masivă. Invariabil, un subiect care a avut o experiență spirituală încărcată emoțional în timpul hipnozei va simți din plin impactul asupra sa. Sentimentul de eliberare și întâlnire cu Sinele este un sentiment care adesea însoțește darul unor manifestări și conectări cu Divinitatea.
Aceasta nu înseamnă că gândurile, în sine, sunt lipsite de o putere transformatoare. Perspectivele psihoterapiei, de exemplu, sunt căutate în mod activ pentru a repoziționa mai bine mintea spre sine. Dar, în mod credibil, acele perspective sunt asociate cu emoții care au cea mai mare capacitate de a promova schimbarea.
Epifanii spirituale (Manifestări ale Divinității)
Următoarele experiențe nu sunt într-adevăr compilații exhaustive de fenomene spirituale hipnotice. În acest studiu, totuși, ei au presupus o anumită frecvență a apariției acestora. Se pare că epifaniile spirituale, așa cum apar în experiențele hipnotice, o fac în contextul unei progresii. Într-adevăr, dacă cineva urmărește cu atenție aceste experiențe pe măsură ce se desfășoară, se observă etape sau nivele diferite de acțiune. Sunt propuse patru etape generale:
Într-o experiență de Nivel 1
Schimbările senzoriale sunt proeminente, mai ales în momentul în care corpul este perceput subiectiv de către cel implicat în proces. S-ar putea să existe o senzație de premoniție sau conexiune cu mediul interior, ca și cum interiorul omului s-ar apropia într-un fel de forma sa inițială. Sentimentul de înălțare poate fi confundat cu senzații stranii de căldură sau lipsă de căldură în corp. Pot exista modificări volumetrice în modul în care corpul își ocupă spațiu.
O experiență de Nivelul 2
Vine să completeze sau să înlocuiască schimbările cu care se confruntă corpul fizic. La acest nivel, dimensiunile psihologice ale Eului devin evidențiate și apar noi perspective asupra personalității. Sentimentul de „Eu” ia formele noi, nemaiîntâlnite pe măsură ce experimentează diferite etape de cunoaștere.
Într-o experiență de Nivelul 3
Sentimentul de „Eu” este treptat ocolit, făcând loc unor sentimente total necunoscute minții conștiente. Sentimentul de „eu” se reorganizează, deoarece energia vieții este experimentată într-o formă progresiv neschimbată. Aceste experiențe sunt mai dificil de transmis în Nivelurile 1 și 2 și sunt probabil descrise ca fiind „cosmice”.
Într-o experiență de Nivel 4
Energia vieții curge în cea mai destinsă stare. Acest tip de experiențe sunt, în esență, greu de exprimat și descris. Diferă de la persoană la persoană și pot fi interpretate particular.
Concluzii
Și oare cum să sistematizăm acest studiu despre fenomene spirituale asociate hipnozei, pentru a înțelege mai bine procesul de înălțare spirituală?
Răspunsul la această întrebare a devenit mai clar pe măsură ce experiențele acumulate s-au analizat cu referire directă la progresele individuale ale subiecților. De remarcat faptul că în cele mai multe cazuri, evoluția evenimentelor experimentale s-a desfășurat nu prin apariția bruscă a Divinității și revelației, ci prin procese treptate.
Analiza secvențială a experiențelor subiecților a generat grupări de experiențe care se potrivesc în constelații. Toți participanții, de exemplu, au experimentat mai întâi o anumită deschidere a mediilor interne și au remarcat o capacitate sporită de călătorie mentală, dintre minte spre corp, părți ale corpului. (de exemplu, plămânii, inima) Aceste caracteristici timpurii au avut un numitor comun: apariția stărilor tranziționale ale configurației imaginii corpului.
Imaginea corpului sau harta mentală a corpului formează o componentă majoră a imaginii globale de sine. La vârsta adultă, imaginea corpului se solidifică: poziția membrelor, grupurile musculare majore sau articulațiile pot fi localizate în spațiul interior. Dar, în mod obișnuit, în zonele îndepărtate ale sistemului nervos, accesul este refuzat. Acest lucru se poate schimba în mod semnificativ în timpul experiențelor hipnotice. Acest lucru se poate schiba datorită faptului că se poate atribui capacitatea de conștientizare zonelor sistemului nervos. Sistemul locomotor, de exemplu, necesită o modernizare constantă pentru adaptare. Digestia, pe de altă parte, își permite să fie inconștientă în mod forțat.
Prima constelație în progresia experiențelor spirituale asociate hipnozei sugerează o împingere mai profundă a teritoriului conștientizării în rețelele corporale. Aceasta reprezintă o relaxare a limitelor imaginii corporale și o dorință de a adopta noi percepții asupra propriei persoane. A doua și a treia constelație (Nivelurile 1 și 2) reprezintă abordarea progresivă a conștiinței de bază. Conceptul de conștiință de bază, sau energia primară a viații, întruchipează un amestec de gândire veche și gândire modernă. În ciuda secolelor de explorare în domenii ca anatomie, fiziologie, biochimie și imagistică a sistemului nervos, nu au fost găsite explicații asupra modului în care funcționează conștiința umană și cum lucrează și ne influențează.
Dacă vrei să inveți mai multe despre beneficiile meditației, atât la nivel fizic și psihic, cât și spiritual, te aștept cu drag la primul workshop de Hipnoză Spirituală pe care Asociația Română de Hipnoză îl organizează in weekend-ul 17-18 Noiembrie.
Programul detaliat al cursului îl găsești pe www.hipnozaspirituala.ro
Opinii pentru "Revelații Spirituale În Timpul Hipnozei"