Angela Nuțu
Stimulează-ți Creierul Prin Exerciții Fizice

Stimulează-ți Creierul Prin Exerciții Fizice

Stimulează-ți Creierul Prin Exerciții Fizice

Exercițiile fizice – practică esențială pentru o stare bună de sănătate

Este cunoscut faptul că creierele persoanelor care fac exerciții fizice arată diferit de cele ale persoanelor sedentare. S-a demonstrat că a face sport este cel mai bun ajutor pe care îl putem acorda minții noastre pentru că ajută la împiedicarea instalării unui declin cognitiv asociat cu boala Parkinson, Alzheimer-ul și demența.

Beneficiile asupra minții sunt doar o parte din miracolele pe care le face posibile mișcarea pentru starea noastră de sănătate fizică și emoțională. Numeroase studii arată că un program regulat de exerciții fizice ne poate ajuta, printre altele, la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea grăsimii abdominale asociate cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2, la tratarea durerii cronice și la reducerea anxietății și a depresiei prin creșterea sensibilității cerebrale la hormonii serotonină și norepinefrină care au rolul de a reduce din simptomele depresiei.

Noile cercetări pe această temă vin însă cu o înțelegere mai profundă a modului în care diferitele tipuri de exerciții fizice stimulează regiunile din creier. Exercițiile de aerobic, yoga, stretchingul, ridicarea de greutăți acționează asupra unor arii diferite ale creierului.

Cum acționează diferite tipuri de exerciții fizice asupra creierului?

Un program de exerciții de aerobic ce constă în trei ședințe pe săptămână acționează asupra hipocampusului și îmbunătățește memoria fiind recomandat pentru a contracara micșorarea acestuia ce are loc odată cu înaintarea în vârsta senectuții. Intrigată de rezultatul acestui studiu, cercetătoarea Teresa Liu-Ambrose de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, a început să se întrebe cum reacționează creierul la alte tipuri de exerciții.

Eforturile lui Liu-Ambrose se îndreaptă către găsirea unei modalități de a opri demența la oamenii cu deficit cognitiv minor așa că ea a început să studieze în special antrenamentele de forță. Pentru a face o comparație cu antrenamentul de aerobic cercetătoarea a făcut experiment cu 86 de femei cu deficit cognitiv minor, măsurându-le impactul asupra a două abilităţi cunoscute ca micşorându-se odată cu progresia acestei condiţii: memoria şi funcţiile de execuţie care includ procesul de gândire complexă, raționamentul, planificarea, rezolvarea de probleme și capacitatea de multitasking.

Experimentul s-a desfășurat în felul următor: de două ori pe săptămână un grup a ridicat greutăți în timp ce participantele din celălalt grup au făcut activități de aerobic. A fost alcătuit și un grup de control care a făcut exerciții de stretching timp de o oră. După o perioadă de șase luni s-a observat că atât exercițiile de aerobic cât și ridicatul de greutăți au avut un efect pozitiv asupra memoriei spațiale (abilitatea de a îți aminti lucrurile înconjurătoare).

S-au putut constata însă și beneficii unice pentru fiecare tip de exercițiu, astfel că grupul care a ridicat greutăți s-a descurcat mai bine la testele de memorie asociativă (de exemplu să faci conexiunea dintre numele unei persoane cu fața sa) și la testele specifice funcțiilor de execuție în timp ce grupul care a efectuat exerciții de aerobic a remarcat îmbunătățiri ale memoriei verbale (abilitatea de a îți aminti acel cuvânt care îți stătea pe limbă). Stretchingul nu a avut niciun efect asupra memoriei.

Recomandări de exerciții

O combinație de exerciții de aerobic cu ridicare de greutăți ar putea să fie extrem de benefică, în mod special pentru că antrenamentul de forţă declanşează eliberarea unei molecule numită insulina- ca factor de creştere-1 (ICF-1), un hormon de creştere produs în ficat care stimulează comunicarea dintre celulele creierului, şi care accelerează creşterea numărului de noi neuroni în hipocampus şi menținerea vaselor de sânge. Exercițiie de aerobic măresc factorul BDNF ce are rol în formarea de noi neuroni. Această combinație de exerciții reprezintă un cocktail neurobiologic mai puternic prin care putem obține rezultate mai bune.

În ceea ce privește practica yoga, o disciplină tot mai populară și la noi care ajută foarte mult la reducerea anxietății și a stresului, Sara Lazar de la Spitalul General din Massachusetts a făcut un studiu în care a urmărit evoluția pe mai mulți ani a unor practicanți de meditație yoga. Lazar a descoperit că unele regiuni ale creierului au fost incredibil de bine păstrate în comparație cu pacienții de aceeași vârstă care veneau la controlul de sănătate. Rezultatele au fost remarcabile: “Creierul omului de 50 de ani arăta ca creierul tânărului de 25 de ani”, a spus Lazar. 

Dacă nu știi către ce tip de exerciții fizice să te orientezi, este bine  să ții cont că cel mai bun tip de exercițiu fizic este acela pe care chiar îl vei practica. Alege ceva care să îți facă plăcere pentru cu studiile au demonstrat că trebuie să continuăm cu exercițiile fizice pentru a le putea menține beneficiile. Spor!

Opinii pentru "Stimulează-ți Creierul Prin Exerciții Fizice"