Sezonul sărbătorilor de iarnă este privit în general ca o perioadă plină de bucurie și iubire petrecută alături de cei dragi, dar devine îngrijorător faptul că din ce în ce mai mulți oameni se simt tot mai singuri și triști. Cultura noastră și așteptările prea mari, la care se adaugă feed-ul din social media plin de imagini de sărbătoari și oameni fericiți, cadouri, zâmbete și voie bună ne fac să credem că toți din jurul nostru sunt mai iubiți și împliniți alături de familie și persona iubită, în timp ce noi nu ne regăsim în acest ”peisaj perfect”. Dar poate cel mai dureros lucru este faptul că depresia de sărbători alimentează comportamente nesănătoase și toxice. Cufundarea în alcool, agresivitate și violență este un fapt îngrijorător.
S-au realizat chiar și studii care să ateste faptul că un procent foarte mare al populației din România suferă de depresie, iar rata acesteia este de 10 ori mai mare în perioada Craciunului. Acest lucru denotă faptul că românii își alimentează în permanență sentimentul de insecuritate izolându-se de cei din jur și astfel devin ei înșiși o sursă majoră de nefericire în propria viață. Și din păcate, aceste stări nu dispar odată cu colindele de Crăciun și petrecerile de Revelion, ci din contră, se agravează.
Singuratatea nu este o unitate de măsură pentru măsurarea obiectivă sau subiectivă a calității vieții, ci mai degrabă este un sentiment de deconectare profundă, emoțională și socială. De exemplu, mulți oameni deși se află alături de persoana iubită de sărbători, în percepția exterioară, aceștia ”ar trebui” să fie și fericiți, însă vom afla că se simt singuri, neînțeleși, neapreciați și distanți cu cei dragi. Acest lucru se întâmplă pentru că ne așteptăm ca starea noastră de bine să depindă de cineva, și nu de noi înșine.
Dacă ești o persoană care nu este alături de familie și nu se poate bucură de cei dragi în această perioadă a anului; sau dacă te temi să mergi la petreceri sau în vacanță de Revelion fără un partener și preferi să stai singuri în casă sau chiar dacă te simți distant emoțional față de apropiați și ești singuratic chiar și într-o încăpere plină de oameni. Toate acestea pot fi un stres suplimentar pentru tine în aceste zile întunecate și reci. Așadar, dacă te afli într-una din aceste situații, următoarele sugestii te pot ajuta să depășești melancolia lunii decembrie:
1. Fii bun și empatic cu tine
Știu că o să te gândești că acest lucru nu poate șterge complet sentimentele de singurătate, dar faptul că vrei să ai grijă de mintea și sufletul tău te poate ajuta să te simți mai bine și chiar să ajungi să profiți la maxim de momentele petrecute tu cu tine. Indiferent dacă alegi să faci o baie relaxantă, să dai o fugă până la salon sau pur și simplu vrei să te bucuri de confortul propriului cămin sau poate în sfârșit ai timp să citești cartea pe care ai tot amânat-o, acordă timp hobby-urilor tale sau învață ceva nou – toate acestea sunt acțiuni care îți vor îmbunătăți stima de sine sau cel puțin îți vor da o doză relaxare făcându-te să uiți de orice sentiment care să-ți perturbe liniștea.
2. Acceptă că nu ești singur
În timp ce tu s-ar putea să te simți singur de sărbători, află că nu ești singurul în situația aceasta, mai există și alți oameni care doar se simt așa, dar asta nu înseamnă că și sunt. Poți intra în contact cu alți oameni care au nevoie de aceleași lucruri ca și tine: atenție, empatie, înțelegere. Cu toții avem momente când ne dorim să fim alături de familie, dar se întâmplă să nu putem, cu toții avem momente când nu suntem mulțumiți de relațiile pe care le avem sau pur și simplu ne dorim ceva anume doar pentru că îi vedem pe alții feriți în cu acel ceva. În mod similar, cu toții simțim nevoie unei conexiuni mai strânse cu prietenii, familia sau ne dorim o relație romantică în care să fim mai apreciați. Ceea ce trebuie să înțelegi este că aceste stări sunt perfect normale și te vor ajuta să evoluezi. Intră în contact cu oameni care împărtășesc aceleași sentimente (fie că sunt interacțiuni în online sau reale), cu siguranță acei oameni te vo face să te simți mai puțin singur.
3. Redefinește-ți așteptările
O parte din motivele pentru care perioada sărbătorilor se resimte mai tristă decât ar trebui este că din ce în ce mai mulți oameni se lasă pradă așteptărilor create de societatea în care trăiesc. Absența unui partener de viață sau a familii pare mai dureroasă în acesată perioadă a anului pentru că am fost crescuți și educați că aceasta este perioada în care trebuie, subliniez, trebuie să fim mai fericiți, să oferim cadouri , să mergem la petreceri în sânsul familiei șamd. O modalitate de a face față sentimentelor de singurătate este să îți regândești așteptările și să le raportezi la viața reală. Conștientizează faptul că imaginea perfectă afișată în reclame sau social media nu este direct proporțională cu fericirea oamenilor, acelea sunt șabloane greu de atins. Îndreaptă-ți atenția către oamenii de lângă tine și lucrurile minunate pe care le ai în viața ta.
4. Caută pacea în interiorul tău
Presiunea îndatoririlor morale pe care le ai față de tine și cei dragi, foarte pregnantă în această perioadă marcată de puterea îndemnului “De Craciun, fii mai bun!”, poate genera frustrări. Pentru că, dacă am fi sinceri cu noi înșine, am accepta faptul că desăvârșita curățenie sufletești menționată prin colinde pune stapanire pe suflet doar la nivel declarativ, în euforia momentului. În interior, rămânem aceiași, cu frustrările, neîmplinirile, revoltele și gândurile noastre negre. Iar această anxietate se poate îndepărta luând focusul de pe propria persoană și trăind clipa. Încercând nu neapărat să fim perfecți, ci doar mai putin păcătoși, bucurându-ne de lumina din noi si cultivându-o în detrimentul părților întunecate.
5. Cultivă-ți recunoștința
Există multe avantaje profunde ale sentimentului de recunoștință. Un remediu pentru momentele în care te simți singur este de a cultiva sentimente de recunoștință pentru ceea ce ai deja în viața ta. Dacă simți lipsa dragostei, fă un efort și gândește-te la toată dragostea pe cate o ai deja – de la prieteni, familie sau chiar animale de companie. Te poți concentra și pe lucrurile care îți aduc satisfacții în fiecare zi, cum ar fi job-ul, hobby-urile, astfel te observa și potențialul pe care îl ai. Poate fi o soluție și crearea unui jurnal de recunoștință, acesta fiind un exercițiu minunat în cultivarea unei atitudini de mulțumire care te poate lăsa cu o evidență scrisă a tot ceea ce trebuie să prețuiești în viață, dar mai ales ce anume să citești pentru a-ți ridica moralul.
6. Oferă și celor mai puțin norocoși ca tine
Este important ca pe lângă sentimentul de recunoștință față de ceea ce ai, să existe și dorința de oferi și altora. O modalitate deosebit de simplă de a te simți mai puțin singur în aceste momente ale anului este să oferi timp și atenție unui caz social, aducând unui copil sau bătrân un zâmbet pe chip și acordând atenția pe care și tu ți-ai dorit-o la un moment dat. Ajutându-i pe alții care sunt mai puțin norocoși decât tine îți poate umple sufletul de iubire și mândrie, dar în același timp este momentul în care realizezi cât de norocos ești și cât de recunoscători trebuie să fii pentru ceea ce ai. Făcând parte din ceva mai mare decât tine vei fi cufundat în adevăratul spirit al Crăciunului și poate chiar să te aducă să cunoști oameni la fel de buni și darnici ca tine.
7. Examinează-ți sentimentele
În această perioadă nu te vei simți mai bine imediat, dar faptul că te simți singur uneori poate fi ocazia perfectă pentru a schimba ceva în anul care urmează să vină. Poate este momentul să meditezi asupra stărilor anxioase și să afli ce este în spatele sentimentelor care te domină, Poți face acest lucru singur sau alături de un specialist. Important este să îți dorești să schimbi acele stări și gânduri care te macină la interior. Acordă mai multă atenție vieții sociale, astfel încât să îți creezi relații puternice și de durată. Renunță la atitudinea rece față de cei din jurul tău, lasă oamenii să se apropie de tine, nu-i îndepărta. Crearea unei legături speciale poate necesita timp și energie suplimentară, dar beneficiile ulterioare sunt pe măsură – sentimentul de apartenență, înțelegere, sprijin. Acordând timp prietenilor și ascultându-i activ atunci când vorbesc crești șansele de a crea legături interumane sănătoase și de a descoperi oameni care îți pot fi alături mereu. Însă dacă te simți împovărat de sentimentul de singurătate în continuare sau îl simți pe tot parcursul anului, poți discuta cu un terapeut despre cum te simți, uneori acest lucru poate fi mai util decât să ai așteptări de la apropiați.
Sărbătorile îți pot oferi sentimente de bucurie și singurătate în același timp, depinde pe care dintre ele vrei să le hrănești. Faptul că te simți singur nu înseamnă și că ești într-adevăr singur. Faptul că te simți singur și depresiv nu înseamnă că nu ai voie să trăiești și astfel de momente. Rămâi conectat pe recunoașterea și satisfacerea nevoilor personale și vei fi surprins cât de repede s-au terminat sărbătorile și stările anxioase.
Opinii pentru "Te simți singur de sărbători? Iată 7 sfaturi"