Angela Nuțu
Top Zece Lucruri de Știut Despre Durere

Top Zece Lucruri de Știut Despre Durere

Top Zece Lucruri de Știut Despre Durere

Stiinta durerii s-a dezvoltat foarte mult în ultimii cincizeci de ani, dar majoritatea acestor informatii au avut un impact aparent mic asupra modului în care durerea este tratata în mod obisnuit.

De ce simțim durerea? Ce ne transmite corpul nostru? Află primele zece lucruri pe care trebuie să le cunoști despre durere:

1.Durerea este un dispozitiv de protecție

Într-un corp sănătos, durerea este un semn că ceva nu este în regulă. Este un semnal din partea creierului că există ceva care necesită atenție. Cum nu poți ignora lumina  motorului de verificare a mașinii, așa tratezi și durerea.

2.Durerea nu ne spune ceva concret

Ea nu ne spune ce se întâmplă în țesuturile corpului nostru. Sistemul durerii organismului nostru nu este foarte specific.Treaba lui nu este de a măsura cât de gravă este rana, ci să ne spună că ceva este greșit.

3.Durerea este complicată

Durerea pe care o simțim este o combinație de lucruri diferite, nu are legătură doar cu informațiile senzoriale pe care le trimite organismul. De asemenea, are de-a face și cu gradul de durere la care ne așteptăm, cu pericolul la care se așteaptă creierul nostru dar și cu experiențele noastre trecute de durere.

4.Creierul ne spune unde credem că se află durerea. 

Durerea apare acolo unde creierul crede că este o problemă. Dar acest lucru nu are întotdeauna legătură cu locul real în care se află durerea. Mulți indivizi care au avut membrele amputate, au simțit un tip de dureri numite fantomă. Adică simțeau durere într-un membru pe care nu-l aveau. Durerea lor era reală, dar creierul era cel care o provoca.

5.Durerea depinde de experiență.

Dacă ceva a provocat răni înainte sau dacă o activitate a dus anterior la durere sau rănire, creierul nostru ne va transmite din nou senzația de rană sau de durere. Și este posibil ca acea senzație de durere să fie mai puternică.

6.Răspunsul creierului la durere ne transmite pericolul în care crede că ne aflăm, nu întotdeauna pericolul în care chiar ne aflăm.

7.Creierul nostru are receptori senzoriali numiți nociceptori care răspund la stimuli ce ne avertizează asupra pericolului.

Obișnuiam să credem că doar nociceptorii cauzează durere, dar acest lucru nu este adevărat. Pentru ca nociceptorii să creeze durere, creierul trebuie să decidă că țesutul este în durere și că trebuie să facem ceva în legătură cu aceasta.

Dacă pui mâna pe o sobă fierbinte, o vei retrage rapid – și senzația de durere va apărea instantaneu chiar dacă nu ai stat cu mâna pe sobă suficient timp cât să îți fie provocată o arsură sau deterioare a pielii. Doare deorece creierul recunoaște potențialul de deteriorare și ne spune foarte repede să îl îndepărtăm de sursa de pericol (în cazul de față, soba).

8.Dacă creierul nostru crede că o parte a corpului este vulnerabilă sau în pericol de durere, va face ceva în legătură cu aceasta.

Acesta ne poate determina să protejăm zona prin mișcări diferite, evitând astfel anumite activități. El (creierul) va reacționa foarte rapid la primul semn de pericol. Numărul receptorilor din zonă poate chiar crește, precum și substanțele chimice și semnalele care ne avertizează asupra potențialului de durere.

9.Cu cât simțim mai mult durerea, cu atât creierul va ajunge mai bine la ea.

 Acest lucru este dăunător din mai multe motive, unul dintre ele fiind cauza provocărilor. În situațiile de durere cronică, orice mișcare ce provoacă fie și un stres mic va avea drept consecință durerea, deoarece corpul încearcă să îți protejeze spatele, chiar dacă mișcarea nu ar cauza în mod normal durere. De exemplu, dacă ai dureri cronice reduse de spate de câteva luni sau de câțiva ani, vei învăța să îți protejezi spatele. În cele din urmă, este nevoie de mai puțin stres sau activitate care să provoace durerea.

10.Durerea cronică și modul în care creierul reacționează ne împiedică să ne îmbunătățim starea.

Atunci când corpul tău se află constant în alertă de durere, nu ești în măsură să stabilești cu exactitate ceea ce anume cauzează durerea. Terapia fizică tratează durerea cronică prin analiza motivului pentru care durerea apare, nu numai prin cercetarea simptomelor. În plus față de corectarea modelelor de mișcare, a rezistenței și a afectării țesuturilor, obiectivul este de a învăța creierul cum să reacționeze în mod normal la stimulii potențial dureroși.

Opinii pentru "Top Zece Lucruri de Știut Despre Durere"