Angela Nuțu
Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Copilul Tău Interior

copil zambind

Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Copilul Tău Interior

 

Psihologii au multe de spus despre “copilul interior” și de ce nu ar face-o? Este una dintre cele mai eficiente terapii. Copilul nostru interior are diferite nevoi, la fel ca orice copil pe care îl cunoaştem. Dar de ce are aceste nevoi? Pentru început, pentru că este un copil, ceea ce înseamnă că nu-şi poate satisface singur propriile nevoi, iar rănile provocate în copilărieîl fac chiar mai vulnerabil.

 

Ce este copilul interior?

Cine este Copilul Interior despre care vorbește toată lumea? Cum putem avea un copil interior dacă suntem adulţi? Înseamnă că nu am crescut? Înainte de a putea lucra cu el, trebuie să înțelegem în mod clar ce este copilul interior.Dicționarul Cambridge definește copilul interior astfel: “Copilul interior este partea din personalitate care încă mai reacționează și simte ca un copil.”

 

Toată lumea are un copil interior?

Da, toți avem un copil interior, însă nu toată lumea îşi cunoaşte şi îşi acceptă propriul copil interior. Adesea, atunci când copilul interior reacționează, este vorba de o problemă înrădăcinată în adevărata copilărie. Chiar dacă acesta este sănătos și fericit, există o parte din noi care simte viaţa și reacționează la ea așa cum o face un copil. Toata lumea face asta. Provocarea reală este să ne cunoaştem, să ne acceptăm şi să ne conectăm cu acea latură a personalităţii noastre.

 

Copilul interior rănit

Când un copil se confruntă cu traume, se creează răni care trebuie vindecate. Vindecarea se poate realiza imediat în cazul în care copilul are un părinte conștient de aceste traume și în cazul în care părintele ia măsuri pentru a reduce daunele cauzate de situație sau de eveniment. Cu toate acestea, dacă el nu are pe nimeni de încredere, pe nimeni suficient de iubitor şi de grijuliu, rănile nu se pot vindeca nici măcar parțial.

 

Cum este rănit copilul interior

Ce-l răneşte pe copilul interior? Lista este lungă. Unele elemente din listă ar putea părea evenimente normale din copilărie, dar dacă acesta este lăsat să se ocupe de ele singur, personalitatea, mintea și emoțiile pot fi afectate. Iată câteva dintre evenimentele și situațiile care pot provoca răni emoționale copilului interior:

Pierderea unui părinte sau a unei persoane apropiate

Abuzul fizic

Abuzul emoţional

Abuzul sexual

Boli gravă

Intimidare severă – acasă sau în comunitate (grădiniţă, şcoală)– bullyng

Dezastre naturale

Separarea familiei

Abuzul de substanțe ilegale acasă

Violența domestică

Afecțiune psihică a unui membru al familiei

Condiţia de refugiat

Izolarea de familie

 

Cum afectează viaţa adultului rănile copilului interior

Traumele minore sunt frecvente în copilărie, astfel încât chiar și cea mai sănătoasă copilărie nu exclude necesitatea de a lucra cu copilul interior la un moment dat. Dacă am trecut printr-o traumă majoră în copilărie, rezultatele se vor vedea în perioada adultă. Mai mult, dacă nimeni nu ne ajută să ne vindecăm când încă suntem în stadiul de copil, e foarte posibil ca efectele grave să ne urmărească toată viaţa, până la vindecarea copilului interior.

 

Cele mai frecvente efecte ale rănirii unui copil interior pot fi clasificate drept comportamente distructive. Acestea includ:

Auto-sabotaj

Comportament de auto-înfrânare

Comportament auto-distructiv

Comportament pasiv-agresiv

Comportament violent

Nu e de mirare că aceste efecte sunt des întâlnite. Copilul (real) rănit este impulsiv, narcisist, dependent, are numeroase nevoi și îi este frică de abandon. Nu a învățat să-și regleze emoțiile sau să se comporte logic și raţional. Un astfel de copil probabil că va acţiona. Un copil interior rănit nu este cu mult diferit. Cu toate acestea, vindecarea copilului interior poate elimina aceste sentimente și comportamente chiar și la vârsta adultă.

 

Cum să ne vindecăm copilul interior

Nu ne putem repara copilul interior. Odată ce trauma este făcută, ea devine o parte din istoria noastră, poate chiar mai mult de atât. Pentru majoritatea oamenilor, trauma schimbă modul în care simt, gândesc și se comportă. Deși nu putem repara copilul interior, îl putem ajuta să se vindece. Când realizăm acest lucru, cicatricile încep să se estompeze și să devină mai ușoare.

S-ar putea să vă întrebați care este scopul terapiei cu copilul interior. Să presupunem că un copil suferă și că nu faceţi nimic pentru a-l ajuta. Cum vă simţiţi ignorând nevoile acestei persoane nevinovate, dependente? Cum s-ar simți copilul? Nu ar continua să sufere până la vindecarea rănilor?

Vindecarea copilului interior poate să pună capăt suferinței constante a copilului care aţi fost odată și care este încă o parte a identităţii voastre.

 

De ce nu este utilă negarea copilului interior

Prima sarcină în vindecarea copilului interior este angajarea în cunoaşterea acestuia. Procesulîncepe cu acceptarea existenței sale. Desigur, suntem cu toţii indivizi liberi. Putem alege să negăm că avem un copil interior. Dacă refuzămsăne gândim că avem un copil interior, ne va fi foarte greu să ne schimbăm sentimentele și comportamentele. Lucrând cu copilul interior, singuri sau în cadrul şedinţelor de terapie, va fi minunat pentru vindecarea lui, pentru schimbarea modului în care credem, simțimși ne comportăm.

 

Ce se întâmplă cu copilul interior

Pentru unii, durerea din copilărie a provenit din surse ușor de identificat. De exemplu, dacăștim că am fost abuzaţi fizic în timpul copilăriei, e posibil ca această situație să fi cauzat multe dintre problemele emoționale cu care ne confruntăm ca adulţi. Alții consideră căeste mai dificil să localizeze sursa suferinței, deşi știu că acestea există, deoarece au încă sentimente precum furia inexplicabilă sau stima de sine scăzută (care trebuie să aibă o origine). Ambele tipuri de oameni trebuie să găsească detalii despre ceea ce i-a rănit dacă doresc să-şi vindece copilul interior.

Terapeuții folosesc mai multe tehnici diferite sau explică cum le putem folosi între sesiuni pentru a ne ajuta să ne identificăm traumele din copilărie. Unele dintre acestea includ utilizarea imaginilor ghidate, a terapiei artistice, a scrisului și a jurnalismului pentru a ne permite să vizualizăm momentele dureroase.

Următorii pași pe care îi putem facem dupăceștim care este sursa durerii emoționale implică o serie de întrebări. Aceste întrebări ne pot ajuta să identificăm cine a contribuit la provocarea durerii, indiferent dacă a fost intenționat sau nu,și cum am răspuns la situația sau evenimentul respectiv. De asemenea, putemsă explorăm modul în care acel eveniment sau situație ne distruge copilul interior și ce rol joacă traumele în viața de astăzi.

 

Construind compasiunea pentru copilul interior

Indiferent de cauza exactă a durerii din copilărie, copilul interior încă resimte efectele. Orice s-a întâmplat, nevoile sale nu au fost satisfăcute. Cineva important pentru noi nu a dat dovadă de compasiune, fie pentru că nu a fost disponibil când aveam nevoie cel mai mult, fie pentru ca nu avea dragostea și îngrijirea necesare, fie rănindu-ne direct.

Pentru că a trecut mult timp și pentru că acum suntem adulţi, depinde de noi să-i arătăm copilului interior compasiunea pe care am pierdut-o în copilărie. O modalitate de a consolida această compasiune pentru copilul mic şiînspăimântateste săne imaginăm scena evenimentului sau a situației dureroase din propriul nostru punct de vedere, însă cu statut de copil.

 

Iubindu-ne copilul interior

Poate că membrii familiei ne-au iubit și ne-au arătat-o de multe ori. Chiar și așa, un eveniment traumatizant ne-ar fi putut face să ne îndoim de dragostea lor. Dacă părinții și alți oameni importanți din viața noastră ne-au demonstrat însă rar căne iubesc şi că ne îngrijesc, este posibil să ne fi simţim îndepărtați de ei, nemulțumiți și, probabil, de neclintit.

Cum învăţăm să iubim copilul interior? Lucrând cu copilul interior, singuri sau în cadrul şedinţelor de terapie,pe măsurăce identificăm ceea ce ne place la copilul interior, îl putem simți mai puternic și iubit necondiționat.

 

Jucaţi-vă ca atunci când eraţi copii

Joaca similară cu cea din timpul copilăriei ne poate ajuta să ne simţim mai conectaţi cu acea parte a noastră. De asemenea, ne poate ajuta ca motivaţie pentru vindecarea copilului interior. Încercați să jucați unele jocuri și să faceți aceleași activități care au fost distractive când erați mici. Apropiați-vă de aceste jocuri și activități cu speranța că acestea au fost distractive o datăși că pot fi din nou. Întoarceţi-vă la joacă aşa cum ar face-o un copil, deseori în diferite puncte ale procesului de vindecare. Veți descoperi probabil că sentimentele fericite vă revin din ce în ce mai mult în timp ce progresați.

 

Comunicarea verbală cu copilul interior

Mulți terapeuți ne încurajează să comunicăm cu copilul interior prin cuvinte – rostite sau scrise. Acest lucru se poate întâmpla într-o sesiune de terapie sau acasă. Putem vorbi cu copilul interior în oglindă, exprimându-ne sentimentele și gândurile despre ceea ce s-a întâmplat în trecut, precum și speranțele pentru viitor. Sau îi putem scrie o scrisoare. Ce vrem să-i spunem copilului care am fost odată? Acum avem o şansăsă o facem.

 

Asumarea responsabilităţii pentru îngrijirea copilului interior

O componentă cheie a vindecării copilului interior este asumarea acestei responsabilităţi. Deşi ne-am putea simţi furioși față de oricine ne rănește, nu ne ajutăsădăm vina pe acele persoane sau să aşteptăm ca ele săne rezolve problemele. Este posibil ca nimeni să nu ne poatăajuta, este posibil ca nimeni să nu-şi dorească să ne ajute. Doar noi ne putem ocupa de îngrijirea copilului interior. Terapeutulne poate ajuta, alții ne pot acorda sprijin, dar noi trebuie săne asumăm responsabilitatea.

 

Să fim părinţii copilului interior

Un copil nu trebuie doar să fie iubit, protejat, având toate nevoile satisfăcute. El trebuie, de asemenea, săînvețe cum să trăiască cu succes în lume. La un moment dat, cineva nu a reușit săne învețe cum săne îngrijim. Chiar dacăne-am descurcat până acum în foarte multe aspecte ale vieții noastre, trebuie să găsim în continuare lacunele existente în relația cu părinți, care ne provoacă probleme în a ne regla emoțiile sau care ne determină să ne comportăm necorespunzător sau auto-distructiv.

A fi părinte nu este o sarcină ușoară pentru nimeni. Pentru cineva care lucrează cuun copil interior, acest proces ar putea părea ciudat sau chiar de neînțeles. Cu toate acestea, cu ajutorul unui terapeut licențiat, putemdeprinde aceste abilități specializate.

 

Să devenim psihologic adulţi

Deci, ce se întâmplă când vindecarea este completă? Care este scopul? Primele obiective pot fi schimbarea anumitor comportamente. Dacă da, procesul poate fi combinat cu terapia comportamental-cognitivă pentru a ne ajuta săfacem aceste schimbări.

Un obiectiv și mai mare este acela de a deveni un adult sănătos din punct de vedere emoțional. S-ar putea săne opunem maturizării. La urma urmei, atât de mulți oameni vorbesc despre cât de plictisitor sau de stresant este să fii adult. Vestea bunăeste că, și ca adult, copilul interior este încă o parte din noi. Putem să ne relaxăm, să găsim mai multă plăcere în viața de zi cu zi și să experimentăm viața cu aceeași bucurie cu care o face un copil sănătos.

Ca adulţi, știm când esteimportant să fim serioşiși grijulii, ceea ce e posibil să-i fi lipsit copilului interior. Ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce facem, dar ne eliberămde responsabilitățile altora. Când facem această alegere pentru a deveni cu adevărat adulţi, luăm deciziile care sunt atât de utile și de plăcute pentru noi.

 

Cum ne poate ajuta terapia

Una dintre condițiile esențiale ale evoluției noastre ține de capacitatea de a ne înțelege și de a ne confrunta propriile emoții și comportamente. Atât cele bune, cât și cele negative.

Emoțiile neînțelese și comportamentele distructive nerezolvate ne conduc spre probleme de natură emoțională, disfuncții în relații, boli psihice, emoționale și chiar fizice.

Problema nu este că în trecut am fost răniți, viața în sine înseamnă și durere, problema este că pentru a ne apăra de suferință am învățat să ne închidem și ne-am creat idei false despre propriul sine. Și fără să ne dorim, am învățat să ne tratăm în moduri care încă ne provoacă durere. Putem învăța acum adevărul despre noi înșine și putem învăța acum să ne tratăm mai bine.

 

 

Vindecarea Copilului Interior este una dintre cele mai puternice şi eficiente metode de dezvoltare şi transformare personală.

Vindecarea Copilul Interior este procesul de conectare, înțelegere, îmbrățișare a copilului interior, adică a sinelui nostru originar, forma pură în care am intrat în această lume; acesta conține capacitatea ta de a experimenta minunea, bucuria, sensibilitatea.

Acum este momentul să-ți întorci privirea dinspre exterior spre interior, să ai curaj să privești în ochi copilul rănit care încă suferă în interiorul tău, să-i oferi iubirea, încrederea și siguranța de care are nevoie.

Te anunț cu entuziasm că ți-am pregătit ceva de neratat în această toamnă: sâmbătă, 29 Septembrie, voi susține împreună cu Eugen Popa un seminar de o zi de Vindecare a Copilului Interior. Va fi o zi plină, în care ne-am propus să te ghidăm spre cunoașterea, înțelegerea conceptului și reconectarea cu Copilul Tău Interior.

Fă primul pas spre cea mai frumoasă călătorie dând click pe link-ul de AICI.

 

 

 

 

Opinii pentru "Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Copilul Tău Interior"