Angela Nuțu
Veşnic tânăr – utopie sau strategie?

Veşnic tânăr – utopie sau strategie?

 

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

 

Există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţională cu modul în care credem că suntem şi cu modul în care ne simţim.  Cunoaştem cu toţii aceşt mit şi iată că şi specialiştii în domeniu vin astăzi şi confirmă spusele de mai sus. Aceştia susţin că toate atitudinile și așteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânesc mai greu faţă de cei  care sunt tot timpul îngrijoraţi de anii pe care îi au.

 

Dar oare acesta să fie secretul, atâta timp cât gândeşti ca o persoană mai tânără vei îmbatrâni mai greu şi te vei  îmbolnăvi mai puţin? Şi cum faci să gândeşti şi să te simţi mai tânăr?

Răspunsul ar fi că inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim. Cu cât o pesoană are un coeficinet de inteligenţă mai ridicat, cu atât are şanse să se menţină tânără un timp mai îndelungat.

Da, cercetătorii francezi au găsit recent un răspuns surprinzător la întrebarea cum să ne menţinem tinereţea – să fii mai inteligent. Cu cât ai fost mai inteligent în adolescenţă şi în tinereţe, cu atât mai bine te vei simţi la 70 de ani. Vârsta psihologică (Subjective age  – sau cât de tânăr te simţi) este o expresie care confirmă faptul că inteligența pare să încetinească îmbătrânirea.

Acest răspuns este o veste bună atât pentru generaţia actuală, care este într-o permanentă evoluţie şi este mereu conectată la tot ceea ce este nou, dar şi pentru generaţiile anterioare care nu au fost la fel de conectate la tehnologie, dar s-au aflat de asemena într-o continuă evoluţie. Aşadar, este de dorit să avem un nivel de inteligenţă mediu sau chiar ridicat.

 

Iată 6 idei numai bune pentru a ne menţine mereu tineri

1. Ia decizii bune în legatură cu sănătatea ta! Oamenii mai inteligenți iau pur și simplu decizii mai bune în legatură cu starea lor de sănătate. Informeză-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legatură cu starea ta de sănătate. Mens sana in corpore sano!

2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experiență” – persoanele deschise către experineţe noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat. Aceast lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligenţă ne ajută să procesăm cu mai multă ușurință informații complexe, ne creşte curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate şi poftă de viaţă ne fac să ne simțim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experiențe noi este una dintre trăsăturile de personalitate „Big Five” fiind deci recunoscută ca o trăsătură importantă şi prezentă de-a lungul vieții.

3. Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima dată? Fă tot timpul ceva nou! Cei care practică stabilitata și rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri şi nu vor putea trăi viaţa la adevarata ei intensitate. Specialiştii ne îndeamnă să încercăm cât mai mai multe lucruri noi și să ne păstrăm mintea deschisă ideilor noi pentru a ne păstra tinereţea  cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poţi învăţa o limbă nouă sau călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândeşti şi de cât îţi dai voie să acţionezi.

4. Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitatea emoţională! O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viaţă sănătos, ci şi longevitate. Este forte important să ştim să ne adaptăm situaţiilor pe care viaţa ni le oferă şi să nu percepem evenimentele într-o maniera atat de personală.  Este important să vedem jumătatea plină a paharului, ştiind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm.

5. Nu-ţi mai impunem restricţii! “Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20…” Acesta poate fi un exemplu de credinţă limitativă după care multe persoane trecute de 50 de ani îşi ghidează viaţa. Ele reprezintă doar limitări pe care noi înşine ni le impunem mental şi apoi fizic. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama cât de important este să fii tu însuţi şi să faci ceea ce simţi. Iar odată cu vârsta, acest lucru îţi este tot mai la îndemână. Doar dă-ţi voie să fii tu însuţi!

6. Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor! Psihologii spun că bătrânii trăiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Ei bine, din momentul în care ai început să te raportezi la trecut ca şi cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Fă în aşa fel încât să ai tot timpul noi proiecte de viitor, fă ceva pentru cei din jurul tău, implică-te şi dăruieşte din experienţa şi înţelepciunea pe care le-ai acumulat.

 

Cu alte cuvinte, ajungem la concluzia că acest proces de îmbătrânire este indus de mintea noastră. Depinde de fiecare dintre noi cum ne raportăm la ea şi cum reacţionăm la ce ni se întâmplă.

Etichete: , ,

Opinii pentru "Veşnic tânăr – utopie sau strategie?"